Boczniaki panierowane – panierka na bogato
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Witaj. Zaczynamy z boczniakami. Umyj je i odkrój ogonki w taki sposób, by kapelusze były płaskie z dwóch stron. Ogonki są jak najbardziej jadalne, więc możesz również je usmażyć. Jeśli są to bardzo duże i sprężyste ogony, możesz je nieco rozbić. Będą delikatniejsze po usmażeniu.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
  3. Do drugiej dużej miski wsyp bułkę tartą, pokruszone płatki kukurydziane, sezam i siemię lniane.
  4. Do trzeciej miski wbij 2 jajka i dolej mleko. Całość musi być bardzo dokładnie roztrzepana, tak by nie zostały w całości żadne fragmenty białka jajek.
  5. Czas na panierowanie. Koniecznie zachowaj kolejność: 1. Mąka 2. Jajka 3. Bułka tarta Dzięki temu panierka będzie się trzymać grzybów i nie będzie odpadać w czasie smażenia. Aby nie pobrudzić pięknych dłoni, możesz wrzucić boczniaka do miski i następnie nią potrząsać do czasu aż boczniak sam pokryje się panierką (zobacz na filmie).
  6. Ułóż boczniaki na desce lub tacy, zostaw na 10 min. Po tym czasie delikatnie przygnieć je, aby panierka jeszcze dokładniej przylegała do grzybów.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia lub zbrązowienia, jeśli lubisz bardziej przysmażone.
  8. Gotowe! Można podawać na różne sposoby, np z sosem czosnkowym.
  9. BON APPETIT!
Inne informacje

Boczniaki w panierce smażonePoniżej galeria zdjęć Waszych boczniaków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie – prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!