Ciasto drożdżowe ze śliwkami i morelami
Porcje Czas przygotowania
8osób 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50minut 1,5-2godzin
Porcje Czas przygotowania
8osób 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50minut 1,5-2godzin
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Jajka rozbij i wymieszaj na jednolitą masę.
  2. W misce rozkrusz drożdże na drobne cząstki. Dodaj cukier, wymieszane jajka, olej, mleko oraz mąkę i sól. Nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 do 2 godzin.
  3. Po około 2 godzinach przerośnięte ciasto dokładnie wymieszaj łyżką, do osiągnięcia jednolitej masy.
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy.
  5. Na wierzch poukładaj kawałki śliwki i moreli. Sposób ułożenia owoców pozostawiam Twojej kreatywności 🙂 Owoce udekoruj wiórkami kokosowymi.
  6. Formę z ciastem włóż do piekarnika. Piecz 50 – 60 minut w 175 stopniach.
  7. Po godzinie można rozkoszować się smakiem i zapachem prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego, jak u Babci:)
  8. Bon Appetit!
Inne informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie – prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!