wtorek, Grudzień 12

Jagodzianki z sosem jagodowym

Jagodzianki – drożdżowe, pachnące, jeszcze ciepłe. Niektórym przypominają dzieciństwo, inni kupują je codziennie w piekarni. Kto ich nie lubi, no kto?

Buzia po jagodziankach - jagodziankiWyjątkowo smaczne świetnie nadają się na śniadania wraz z ciepłym mlekiem. Mogą też stać się główną atrakcją przyjęcia wśród grona znajomych, czy pikniku. Lubiane przez dzieci zapewniają niesamowite pamiątkowe zdjęcia z brudnymi od jagód zębami.

Jagodzianki są niezwykle proste w przygotowaniu, choć trzeba na nie troszkę poczekać, ze względu na ciasto, które musi wyrosnąć. Ale co to za problem? ŻADEN! Bierzemy się za robotę!

Możesz je zrobić samodzielnie – niespodzianka dla bliskich. Możesz również potraktować wyrabianie tych jagodowych drożdżówek jako świetną zabawę z dziećmi, czy z całą rodziną. Czas spędzony na gotowaniu czy pieczeniu z pewnością nie jest czasem straconym ;).

 

ZOBACZ FILM – przepis na jagodzianki z sosem jagodowym:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

 

Napisz w komentarzu na dole jak wyszły Twoje jagodzianki, podziel się wrażeniami z innymi.

Koniecznie zobacz: PRZEPIS NA CHLEB Z ZIARNAMI

Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO i ZDROWO

Wydruk przepisu
Jagodzianki z sosem jagodowym
Jagodzianki - przepis na jagodzianki
Dania Deser
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 120 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Dania Deser
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 120 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Jagodzianki - przepis na jagodzianki
Sposób przygotowania
  1. Drożdże, cukier oraz mąkę wymieszaj z odrobiną ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  2. Masło i cukier wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie. Dodaj ugotowane ziemniaki. Wcześniej przeciśnij je przez praskę lub utłucz innym sprawdzonym sposobem.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  3. Dodaj mąkę oraz mleko i wymieszaj z wyrobioną wcześniej masą.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  4. Dodaj olejek waniliowy do smaku, sól oraz pozostałe składniki: mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu aż masa nie będzie klejąca. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 90 minut.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  5. W tym czasie przygotuj jagody (lub inne owoce leśne) oraz formę do pieczenia.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  6. Kiedy ciasto osiągnie puszystość, przystępujemy do tworzenia jagodzianek. Odrywamy lub odcinamy nożem kawałki ciasta i rozpłaszczamy (lub wałkujemy, jeżeli ktoś woli). Dodajemy 2 łyżeczki jagód i zagniatamy ciasto dokładnie, aby w trakcie pieczenia ciasto się nie rozkleiło.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  7. Zapełniamy całą formę do pieczenia podłużnymi lub okrągłymi bułeczkami. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie nasze bułeczki nabiorą puszystości i miękkości.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  8. Po wyrośnięciu posmarować jagodzianki dobrze roztrzepanym jajkiem z wodą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  9. W tym czasie przygotujemy pyszny sos jagodowy. W tym celu rozgniatamy jagody na jednolitą masę, dodajemy cukier puder oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  10. Po wyjęciu jagodzianek z piekarnika możesz delektować się ich smakiem lub podawać z sosem jagodowym.
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
  11. Bon Appetit!
    Jagodzianki - przepis na jagodzianki
Inne informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Jagodzianki - przepis na jagodzianki

Koniecznie zobacz: PRZEPIS NA CHLEB Z ZIARNAMI

Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO i ZDROWO

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *