Jagodzianki z sosem jagodowym
Porcje Czas przygotowania
18-20sztuk 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 120minut
Porcje Czas przygotowania
18-20sztuk 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 120minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Drożdże, cukier oraz mąkę wymieszaj z odrobiną ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Masło i cukier wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie. Dodaj ugotowane ziemniaki. Wcześniej przeciśnij je przez praskę lub utłucz innym sprawdzonym sposobem.
  3. Dodaj mąkę oraz mleko i wymieszaj z wyrobioną wcześniej masą.
  4. Dodaj olejek waniliowy do smaku, sól oraz pozostałe składniki: mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu aż masa nie będzie klejąca. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 90 minut.
  5. W tym czasie przygotuj jagody (lub inne owoce leśne) oraz formę do pieczenia.
  6. Kiedy ciasto osiągnie puszystość, przystępujemy do tworzenia jagodzianek. Odrywamy lub odcinamy nożem kawałki ciasta i rozpłaszczamy (lub wałkujemy, jeżeli ktoś woli). Dodajemy 2 łyżeczki jagód i zagniatamy ciasto dokładnie, aby w trakcie pieczenia ciasto się nie rozkleiło.
  7. Zapełniamy całą formę do pieczenia podłużnymi lub okrągłymi bułeczkami. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie nasze bułeczki nabiorą puszystości i miękkości.
  8. Po wyrośnięciu posmarować jagodzianki dobrze roztrzepanym jajkiem z wodą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut.
  9. W tym czasie przygotujemy pyszny sos jagodowy. W tym celu rozgniatamy jagody na jednolitą masę, dodajemy cukier puder oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
  10. Po wyjęciu jagodzianek z piekarnika możesz delektować się ich smakiem lub podawać z sosem jagodowym.
  11. Bon Appetit!
Inne informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie – prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Jagodzianki - przepis na jagodzianki

Koniecznie zobacz: PRZEPIS NA CHLEB Z ZIARNAMI

Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO i ZDROWO