Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
Porcje Czas przygotowania
4osoby 80minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 80minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Najpierw wybierz się do lasu uzbierać kilka dorodnych, świeżych prawdziwków (mogą być podgrzybki, kurki lub czerwone koźlaki). Jeśli dopadło Cię lenistwo i nie masz ochoty na grzybobranie, możesz rzecz jasna grzyby kupić.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, a następnie pokrój w grubsze plastry.
  3. Cebulę pokrój na drobne kawałki, czosnek posiekaj. Podsmaż na oleju najpierw cebulę, aż się zarumieni. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  4. Borowiki oczyść, umyj (jak najkrócej w wodzie) i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli i czosnku. Całość duś (najlepiej pod przykryciem) pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj olejem i posyp niewielką ilością bułki tartej.
  6. Na spód naczynia przełóż plastry ziemniaków. Na wierzch wyłóż zasmażone borowiki z cebulą. Całość zalej bulionem warzywnym. Jeśli wolisz wersję mięsną możesz całość zalać rosołem, a wcześniej razem z cebulą dodać kawałki boczku.
  7. Zapiekankę włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem i siekaną natką pietruszki. Zapiekaj bez pokrywy, do momentu, aż ser się rozpuści.
  9. Przed podaniem możesz udekorować zapiekankę świeżymi, pachnącymi ziołami.
  10. Bon Appetit!
Inne informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie – prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Zostaw komentarz. Z przyjemnością odpowiemy.