Zupa grzybowa
Porcje Czas przygotowania
7osób 30minut
Czas gotowania
40minut
Porcje Czas przygotowania
7osób 30minut
Czas gotowania
40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Warzywa dokładnie umyj. Pokrój na mniejsze części i całość dodaj do garnka z wodą. Gdy warzywa zaczną się „pienić”, zdejmij pianę łyżką i doprowadź wywar do wrzenia. Dopraw do smaku odrobiną soli. Gotuj około 15 minut.
  2. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w drobną kostkę, chyba, że lubisz większe kawałki.
  3. Przygotuj grzyby. Dokładnie oczyść i umyj. Pokrój w drobne plasterki (mogą być grubsze, jeśli lubisz). Pamiętaj, że grzyby leśne nie lubią zbyt długo przebywać w wodzie.
  4. Czy warzywa są już miękkie? Jeżeli tak, usuń z garnka seler naciowy i liście pora. Po dłuższym gotowaniu rozpadną się w zupie, czego chcemy uniknąć. Dodaj ziemniaki do wywaru.
  5. Zanim dodasz pokrojone grzyby, sprawdź czy ziemniaki nie są zbyt twarde. Grzyby dodajemy zanim ziemniaki będą ugotowane, ponieważ podczas późniejszego gotowania grzybów, ziemniaki mogą się rozpaść.
  6. Gotuj zupę przez kilka minut. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki i grzyby mają odpowiednią miękkość. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką w osobnym naczyniu, aby masa nie miała żadnych „grudek”. Wlej powoli szklankę wywaru z zupy ciągle mieszając. Masa musi być gorąca, aby zupa się nie zważyła.
  7. Następnie całość wlej powoli do garnka, jednocześnie mieszając zupę. Gotuj przez 5 minut.
  8. Dopraw solą i pieprzem (inne przyprawy wedle Twojego gustu). Dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki.
  9. Zagotuj zupę. Najlepiej podawaj, gdy jest gorąca i pachnąca 🙂 Smakuje wtedy wybornie 🙂
  10. Bon Appetit!
Inne informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych zup, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie – prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Zostaw komentarz. Z przyjemnością odpowiemy.